Mire van szükség a bevalláshoz?

Igazolásokra a megszerzett jövedelmekről és a levont adóelőlegekről.  A munkáltatóknak, a kifizetőknek a személyijövedelemadó-bevallás kitöltéséhez szükséges összesített igazolást (19M30) 2020. január 31-éig, az adóalapot vagy az adót csökkentő (nyugdíj vagy egészségpénztári kedvezményekhez kapcsolódó) egyéb igazolásokat legkésőbb 2020. február 15-éig kell kiállítaniuk és átadniuk a természetes személyek részére.

Hogyan lehet elkészíteni a bevallást?

1. Önadózással, azaz önállóan benyújtott 19SZJA (1953) jelű nyomtatványon (könyvelő segítsége is önadózást jelent).

2. Adóbevallás tervezet elfogadásával. A NAV által elkészített adóbevallási tervezetet ki lehet egészíteni olyan adatokkal, amiről az adóhivatalnak nincs információja pl: családi kedvezmény, személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye stb.

Kinek készíti el a NAV automatikusan az adóbevallási tervezetet?

  • magánszemélyeknek,
  • mezőgazdasági őstermelőknek,
  • áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek 
  • egyéni vállalkozóknak

A tervezetet kétféle módon kaphatja meg:

1. Rendelkezik ügyfélkapuval. 2020. március 15-től adóbevallási tervezetét megnézheti a  www.nav.gov.hu  honlapról vagy a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon.

2. Nem rendelkezik ügyfélkapuval. Ügyfélkapu regisztráció hiányában, az adóbevallási tervezet postázását 2020. március 18-áig kérheti.  https://www.nav.gov.hu/nav/szja/szja Igényét adóazonosító jelének és születési dátumának megadásával az alábbi módokon jelezheti:

• SMS-ben a 06-30/344-4304 telefonszámon a következő formában:

SZJA(szóköz)adóazonosítójel(szóköz)ééééhhnn,

• a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon, melyet  itt  érhet el,

• levélben kötetlen formában (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát),

• a NAV ügyfélszolgálatán személyesen vagy

• a NAV telefonos tájékoztató rendszerein keresztül (NAV Infóvonal: 1819 és ÜCC: 80-20 21 22).

Március 18. után az igényét már csak személyesen a NAV ügyfélszolgálatain nyújthatja be. Az igénylés alapján adóbevallási tervezetét 2020. április 30-áig kapja meg postán. A tervezet papíralapú kiküldését a webűrlap kitöltésével is kérelmezheti, melyet  itt  megtehet.

Mi a bevallás határideje?

Május 20. (a határidőn túl beadott bevallások már érvénytelenek, hiszen a tervezet május 20-án éjfélkor bevallássá átminősül, és a későbbi időpontban beadott bevallás már csak önellenőrzésként adható be).

Újdonság, hogy a 2019. évre már az egyéni vállalkozók részére is a NAV a nyilvántartásaiban rendelkezésre álló adatok alapján elkészíti az adóbevallási tervezetet, mert a vállalkozásuk mellett akár munkaviszonyból, vagy egyéb, kifizetőtől származó jövedelmet is szerezhetnek. A NAV február 28-ig beérkezett, rendelkezésére álló munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatások alapján készíti el számukra az adóbevallási tervezetet, melyet ki kell egészíteni a vállalkozáshoz kapcsolódó, a NAV nyilvántartásában nem szereplő adatokkal. Ha kérdése merült fel, valamelyik rész nem egyértelmű, kérem írjon nekünk és mi nagyon szívesen megválaszoljuk a kérdéseit.