Az egyik kedves ügyfelünk idegenkedik az irodák sablonos helyszíneitől, ezért minden megbeszélésünket hangulatos kávézókba szervezzük. Természetesen egy kellemes környezetben elfogyasztani egy finom feketét, nekünk sem jelent “problémát”. De mennyibe is kerül ez nekünk?

Milyen költségek merülnek fel a kifizetett számlán kívül?

A vacsora az üzleti partnerekkel, az ügyfelek részére felszolgált kávé és ásványvíz,  a sajtótájékoztatón körbekínált pogácsa vagy szendvicsek reprezentációs költségnek minősülnek. (Manapság nagyon elterjedt a kata adózású vállalkozók köre, nekik nem szükséges a kiadásaikat nyilvántartani, de a számlákat megőrizni igen. Az ő esetükben a kata adó alapján történik az adózás és nem a lent leírt Szja tv. szerint).

Az Szja tv. szerint a reprezentáció a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és a rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram). Abban az esetben, ha csak a vendéglátáson van a hangsúly, tehát nincs üzleti, hivatali, szakmai stb. tartalom, akkor nem számolható el a kávészámla.

Nézzük a számszaki részét. Mennyi lesz pl. a Cafefreiben https://www.facebook.com/cafefrei/ elfogyasztott egyik kedvenc kávém, a Párizsi Tejeskávé 2 fő részére?

A reprezentáció nem adómentes, a felmerült összeg 1,18-szorosa után kell szja-t (15%) és eho-t (19,5) fizetni. Az 1.200 Ft-os kávé tényleges összege a könyvelésünkben:

Adóalap: 1.416 Ft  (1.200 Ft x1,18) + 212 Ft (15% szja) + 276 Ft (19,5% eho) = 1.688 Ft

Tehát az 1.200 Ft-os kávé ténylegesen 1.688 Ft-ba fog kerülni. Összességében megállapítható, hogy bárhol bármikor bármelyik ügyfelünkkel kávézunk, az többe fog kerülni, mint a számla értéke, de sebaj, minden üzleti befektetés megtérül, az üzleti partnerünk és mi is egy isteni finom kávé emlékével távozunk, és bízakodhatunk a további sikeres együttműködésben.