Szeretném minden kisadózó figyelmét felhívni, hogy a 2019-ben megszerzett bevétele után bevallási kötelezettsége van, ezért február 25-ig adatot kell szolgáltatnia a Nav-nak.

Ha van könyvelőd, akkor már biztos túl is vagy ezen, de ha nincs, akkor sincs semmi gond, Te is be tudod adni a bevallásod.

Bizonyára tudod, hogy a kata adózást választó adóalanynak pénzforgalmi szemléletű bevételi nyilvántartást (nem egyenő a pénzforgalmi áfával, az teljesen mást jelent!) kell vezetnie a megszerzett bevételeiről, magyarul a kiállított számlák vagy nyugták pénzügyi teljesítésének az időpontját kell rögzítened és nem a teljesítés napját (készpénz esetén megegyezik a teljesítés és a kifizetés napja, de utalás esetén a banki jóváírás napját kell figyelembe venni). A nyilvántartásban a követekező adatoknak kell kötelezően szerepelni: sorszám, a bizonylat sorszáma, a bevétel összege és a bevétel megszerzésének az időpontja. A bevételbe bele tartoznak a kiállított számlák és a nyugtákon kívül az egyéb támogatásként kapott jövedelmek is, mint pl.: pályázaton elnyert induló vállalkozásokat segítő vagy bér támogatások.

Ha a nyilvántartást helyesen vezetted, akkor nagyon egyszerű elkészítened a bevallást. A nyomtatvány neve 19KATA. A Nav oldaláról le tudod tölteni, szükséged lesz hozzá az ÁNYK keretprogramra. Figyelj az 1 millió forintot elérő egy ügyfélnek kiállított számlák összesítésére is, mert arról a bevallás 02-es lapján adatot kell szolgáltatnod.

Érdemes átolvasni a kitöltési útmutatót, segít a kitöltsében, de van benne elírás! Ha szüneteltetve volt év közben vagy év végén a vállalkozás, akkor a bevallási időszak vége a szüneteltetés kezdete előtti nap. Ez téves információ a tájékoztatóban, mert a szüneteltetés hónapjának az utolsó napja lesz a bevallási időszak vége! erre érdemes figyelni, mert különben hiba üzenet fog érkezni.

Ha idegenkedsz az egész bevallási őrülettől, vagy nem szeretnél ezzel feleslegesen időt tölteni, mi elkészítjük a bevallásod, keress minket bizalommal, amint átküldöd az elérhetőségedet, felvesszük Veled a kapcslatot és akár 24 órán belül elkészítjük a bevallásod.