1. Az egyéni vállalkozó a webes ügysegéd online felületén saját ügyfélkapujával tudja indítani a szüneteltetést. A szüneteltetés bejelentése illetékmentes. Ha 2019 januártól szeretnéd szüneteltetni, akkor 2018.12.31-én (vagy korábban) kell bejelentened a szüneteltetést. A szünetelés a bejelentést követő naptól él! A katás vállalkozók kiemelten figyeljenek erre, ha akár egy napot is katás a vállalkozó, ki kell fizetni egész hónapra a katát, ráadásul időnként akadozik a webes ügysegéd, vagy lehet egyéb technikai probléma, ezért érdemes nem az utolsó napra hagyni a szünetelés indítását.

2. Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akiknek van egyéni vállalkozói igazolványuk, a szüneteltetés feltétele, hogy az igazolványukat is leadják (személyesen vagy postai úton) az ország bármely kormányablakánál/okmányirodájában, a szünetelés innentől indul.

3. Az adóhatóság részére meg kell küldened a szüneteltetés tényét az SZJA alapján adózók esetén a 19T1041-es, a KATA-s vállalkozás esetén a 19T101E jelű nyomtatványokat.

4. A szüneteltetés ideje alatt nem leszel biztosított, ezért (amennyiben nincs egyéb biztosítással járó jogviszonyod) havonta meg kell fizetned magad után a Tb-t, azaz az egészségügyi szolgáltatási járulékot, melynek 2019-ben havi összege 7.500 Ft (napi 250 Ft). Ha például január 28-án kezded a szüneteltetést, akkor beadod ettől a naptól a 19T1011-es adatlapot, és befizeted a 4×250 Ft-ot 2019.02.12-ig a januári négy nap után, és februártól havi 7.500 Ft-ot, ha egész hónapban szünetelteted a vállalkozást.

5. A helyi adók (iparűzési adó, telekadó, építményadó stb.) szüneteltetését az Önkormányzat felé a változás bejelentő nyomtatványon szükséges bejelentened.

6. A szüneteltetés alatt megszüntetheted a vállalkozói bankszámládat. Ha ezt nem teszed, akkor a szüneteltetést a bank felé is be kell jelenteni. A szünetelés ideje alatt ugyanis a vállalkozói bankszámlán jóváírt kamat a magánszemélyek által megszerzett kamatjövedelemre vonatkozó szabályok szerint adózik. (áfamentes vállalkozásoknak nem kötelező a vállalkozói számla)

7. A kamarai díj megfizetése alól csak akkor mentesülsz, amennyiben egész évben szünetelteted a vállalkozásod.

Az egyéni vállalkozás szüneteltetésének időtartama minimum 1 hónap, maximum 2 év (a 2017. január 1-e előtt elindított szüneteltetéseknél még az 5 éves szabály érvényes).

A vállalkozói tevékenység szüneteltetése alatt egyéni vállalkozói tevékenység nem folytatható, ezzel kapcsolatos új jogok nem szerezhetők, valamint kötelezettségek nem vállalhatók.

Az egyéni vállalkozás szüneteltetésének ideje alatt nem kell az évközi rendszeres bevallásokat beküldened (pl. járulékbevallások).

Amennyiben a szüneteltetés után újra aktiválni kívánod a vállalkozást, azt szintén illetékmentesen a webes ügysegéd oldalán teheted meg. A vállalkozás aktiválásának tényét is be kell jelenteni az adóhatóságnak, és az Önkormányzatnak is.

Abban az esetben, ha a szüneteltetésre rendelkezésre álló 2 év után sem kívánod tovább vállalkozni, az adóhatóság hivatalból megszünteti az egyéni vállalkozást.