Mielőtt jön a feketeleves, egy kedves viccet mesélek el….

 

Menekülve rohan a csiga az erdőből.
Találkozik a rókával.
– Mi van csiga, belőttél, hogy így tepersz?
– Á, dehogy! Itt az NAV, vagyonvizsgálat lesz.
– Na és?
– Hát tudod, nekem is van egy saját házam, az asszonynak is, meg a gyerekeknek is. Gondolhatod!
Elgondolkodik a róka, majd ő is futni kezd.
Találkoznak a gólyával.
Megszólítja a ravaszdit:
– Mi van róka, hova futsz ilyen gyorsan?
– Nem hallottad? Kiszállt az NAV az erdőbe, vagyonvizsgálatra.
– És akkor mi van?
– Hát nekem is drága bundám van, az asszonynak is, a gyerekeknek is. Gondolhatod!
A gólya nagyon csodálkozik, majd kis gondolkodás után magabiztosan rákezdi:
– Hát fiúk nekünk ezen a ronda fészken kívül aztán igazán semmink sincs.
Az is mindig össze van szarva, tehát csúnya is, olcsó is, szóra sem érdemes.
Mire a csiga loholás közben visszaszól:
Nana gólya! Fél év itthon, fél év külföldön – miből?!!?

 

Amit a vagyonosodási vizsgálatokról tudni érdemes

 

Pár éve az adóhatóság jelentősen változtatott a vizsgálati módszerén. Az eltitkolt, adózatlan magánjövedelmeket már nem azok keletkezési helyén, hanem az elköltésük nyomán igyekeznek ellenőrzéseikkel felderíteni. (FB és Instagram posztokból, autószalonoktól, bankoktól, tuning cégektől bekérik az adatokat stb.)

Az eljárás során az ellenőrök felszólítják az adóalanyt a vizsgálatban felsorolt kiadások fedezetét igazolt dokumentumok bemutatására. Tehát, hogy az adott színvonalú életvitel, az eszközölt vásárlások fedezhetők-e törvényes, azaz leadózott jövedelmekből, vagy adómentesen szerzett bevételekből. Csakis helytálló bizonyítékokat célszerű bemutatni, változtatásra később nincs lehetőség. Ha az adóalany egyszer nyilatkozatot tett, tehát jegyzőkönyv készült, azt visszavonni  nem lehet. A revízió során ugyanis utólag már nincs lehetőség korrekcióra.

 

Mi a bevétel és a jövedelem között a különbség? Mi számít az ellenőrzés során megfelelő bizonyítéknak? Ezek a kérdések biztosan felmerülnek most Önben, a megválaszolásukhoz célszerű még az ellenőrzés megkezdése előtt a megfelelő szakemberhez, adószakértőhöz fordulni.

 

A magánszemélyek esetében vagyonosodási vizsgálatokat jelenleg nem indít a NAV (arra kizárólag bűncselekmény gyanúja esetén van lehetősége), ellenben cégekből adózatlanul kivont jövedelmek Pl: érdek nélküli cégeladás, magas pénztár, fiktív számlák esetén egy teljesen új módszert alkalmazva ugyanazon adóellenőrzési irányultság esetén indít vizsgálatot és állapít meg adóhiányt illetve szankcionál bőkezűen az adóhatóság. Ezekre tehát továbbra is nagyon oda kell figyelni.