Kit érint a kamarai hozzájárulás, mennyit kell fizetni és mi a határidő?

A hazai vállalkozásoknak (egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok, kivéve agrárvállalkozók) évente egy alkalommal kamarai hozzájárulás megfizetését írja elő a jogalkotó. Az éves tagdíj 5.000 Ft, fizetési határidő március 31. (a megalakulás után 5 nappal kell bejelentkezni a székhely szerinti területileg illetékes iparkamarához, további bevallási kötelezettség nincs). Mindenki legyen nagyon óvatos, szinte minden évben felbukkanak csalók, akik levélben vagy e-mailben szólítják fel a vállalkozókat az éves tagdíj megfizetésére, ezeknek ne dőljünk be, csak akkor és annyit utaljunk, amit a könyvelőnk mond nekünk.

Kötelező kifizetni? és milyen szolgáltatásokat kapok érte?

Igen, szükséges, és sok előnye van. Érdemes kamarai tagnak lenni, sokkal többet is jövedelmezhet a vállalkozásának, el is mondom miért:

A kamarák honlapjain mindenki megtalálja az aktuális szerződésmintákat, mint például bérleti szerződések (üzletre, lakásra), vállalkozói szerződések vagy megbízási szerződések.

A Kamarák fő feladatai a tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási és hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerkeresésben és pályázatfigyelésben. Érdemes figyelni a hírleveleket és részt venni az egyes üzleti rendezvényeken. Az ügyfeleink és mi, könyvelők is rendszeresen járunk a Pest megyei és budapesti iparkamarák rendezvényeire, mert sok hasznos információt kapunk, ingyenes és mindig kitűnő vendéglásában van részünk.

Az egyik, számomra leghasznosabb előadás a pénztárgép témában volt, amikor közvetlenül a NAV kollégájától, a pénztárgépekkel kapcsolatos főosztály munkatársától lehetett hallani az új pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos információkat. Például, hogyan lehet elkerülni a pénztárgép használatát a mégis szabályszerű működés mellett.

Rendszeresen szerveznek partnertalálkozókat, ahol a helyi vállalkozóknak biztosítanak lehetőséget, hogy megismerjék egymást és utána elkezdjék a közös munkát. Az aktuális rendezvényekről a kamarák honlapjain a hírek menüben tájékozódhatunk.

Iparkamarák Magyarországon az alábbi linken érhetőek el:

http://www.mkik.hu/hu/magyar-kereskedelmi-es-iparkamara/teruleti-kamarak-8604