Ne fogadjunk be számlát Kisadózó (Kata-s) vállalkozótól, ha nem tudjuk, hogyan kell szabályosan kiállítani a számlát!


Miért aktuális ma ez a téma? Mert most van a kisadózó vállalkozások részére az 1 millió forintot meghaladó kifizetésekről az adatszolgáltatási határidő.


Kinek kell adatot szolgáltatni?


Minden adózónak, kivéve a Kata-s vállalkozót, mert ő már beküldte a bevallását a részére kifizetett 1 millió forintot meghaladó vállalkozókról. 


Mi az adatszolgáltatás határideje? 


2019.03.31. de mivel ez 2019-ben munkaszüneti napra esik, ezért 2019.04.01. a határidő.


Hogyan kell teljesíteni az adatszolgáltatást?


A beküldendő nyomtatvány neve 18K102,  áll egy főlapból, A lap és összesítő lapokból, M lapok. Az M lapból annyit kell kitölteni, amennyi vállalkozás részére elérte a kifizetés az 1 millió forintot.


Honnan tudom a legkönnyebben kigyűjteni ezeket az adatokat?


A könyvelő programban célszerű pontosan kitölteni a partnerek adatait, be lehet jelölni, hogy a partner Kata-s vállalkozó, de honnan tudom, hogy a vállalkozás Kata-s?

– mert a számlát kiállító vállalkozó azt mondta

– az adószámából

– a vállalkozó ráírta a számlára, hogy “Kisadózó”


A helyes válasz a 3. A vállalkozó ráírta a számlára, hogy “Kisadózó”. Csak ebben az esetben fogadjuk be a számlát, ha ez az információ is rajta van, különben a könyvelőnknek nem lesz információja róla, hogy kisadózóval üzletelünk és nem fogja tudni a pontos adatszolgáltatást megtenni a NAV felé, ami mulasztási bírságot vonhat maga után, hiszen a kisadózó vállalkozó a maga bevallásában minket már megjelölt, mint üzleti partnert, akitől meghaladta a bevétele az 1 millió forintot. Ha a kisadózó nem írja rá a számlára, hogy “Kisadózó” 0-500.000 Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.